PROJECTES
LA MEMÒRIA DEL COMERÇ: CULTURA EN EL TERRITORI

Degut a una situació transfronterera privilegiada, les comarques gironines han estat pioneres en molts aspectes. La presència dels comerciants a Girona i a la província a principis del segle XX era un brogit de situacions i característiques diferents en funció del producte a vendre. Aquest brogit de situacions estava intimament lligat a l’evolució cultural de les formes econòmiques vinculades amb el comerç.

Encàrrec de: Cambra de Comerç de Girona, Diputació de Girona i Generalitat de Catalunya, Departament d'Innovació Universitats i Empresa, Serveis Territorials de Girona.

A les comarques gironines el procés de la memòria històrica s’ha vinculat amb persones o col•lectius directament maltractats per la guerra i la postguerra. En tot aquest procés el comerç gironí entés també com a herència cultural ha tingut un paper i un protagonisme rellevant que cal recuperar.

Fer evident la necessitat de no oblidar el passat és un compromís que des de les diferents responsabilitats i capacitats de cada entitat i institució ha de ser una constant en els nostres projectes i objectius.

Fer públiques les represàlies que va patir el comerç local en les diferents etapes polítiques (República, Dictadura Franquista i Democràcia) tenint en compte el compromís polític, social i cultural com individus anònims de molts comerciants i la posterior purga i expropiació per part del règim d’alguns negocis familiars.

Objectius:

-Potenciar i difondre el paper d’aglutinador social i cultural del comerç gironí en el darrer segle vinculat al territori i als processos canviant que han transformat la societat.

- Fer públic l’esforç dels comerciants gironins mantenint el seu negoci i adequant-lo a les diferents imposicions marcades pel règim i la posterior adaptació a la realitat democràtica.

- Donar a conèixer la realitat històrica, social, cultural i política del moment mitjançant el testimoni real de diferents comerciants de la demarcació alguns anònims fins ara i altres amb representativitat i transcendència.